News

07-08-2017

Uitgeroepen 'best video': docu Minder lucht... Minder leven

Regisseur en producent Ruud van der Colk, zelf ook COPD-patiënt, verbleef ruim een jaar geleden bij Ciro. In 2016 verscheen de indrukwekkende, persoonlijke documentaire over zijn gespecialiseerde behandeltraject bij Ciro, Minder lucht…Minder leven. Dit leverde hem veel positieve reacties op.

Van der Colk: “Men ziet dat het programma met liefde en integer is gemaakt. Veel mensen herkennen de dramatische gevolgen van het leven met COPD.” Maar ook de naasten en mensen rondom een patiënt met een longaandoening weet hij te bereiken. “Zij schrikken dat het erger is dan ze dachten”, aldus de regisseur.

Onlangs verscheen een verkorte (ondertitelde) versie van de documentaire, wat te zien is in onderstaand filmpje. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Het ATS, een gerenommeerd congres in Amerika voor professionals die betrokken zijn bij onderzoek en/of behandeling van patiënten met longziekten, heeft de documentaire gepubliceerd op hun website en uitgeroepen als ‘best video’. Kijken dus!

 

 

We spraken recent met Van der Colk om te vragen naar zijn beleving rondom de documentaire - en bovenal hoe het nu met hem gaat. Lees hieronder de Q&A:

Hoe bent u op het idee gekomen om een documentaire te maken? Wat was uw doelstelling?
“Als regisseur ging ik met twee doelstellingen naar Ciro. Ten eerste voor mijn eigen ‘herstel’, ten tweede wilde ik vastleggen hoe mensen met hun longziekte omgaan. Binnen een week had ik het vertrouwen van een groot aantal lotgenoten en de organisatie, zodat ik de vrijheid voelde om mijn camera mee te nemen en de opnamen te maken.”

Was het confronterend voor u om na uw eigen gespecialiseerde behandeltraject de beelden nog eens te zien (bij de montage)?
“In de eerste montage heb ik ook laten zien hoe mijn eigen behandeling in Ciro was. Dat was eigenlijk alleen bedoeld om aan mijn thuisfront te laten zien wat ik heb meegemaakt. Grote delen van mijn eigen behandeling heb ik uiteindelijk uit het programma gehaald. De verhalen van de mensen die ik interviewde waren zo eerlijk en indrukwekkend dat dat de hoofdmoot van de documentaire is geworden.”

Denkt u dat de documentaire andere patiënten kan helpen?
“Dat denk ik zeker. De mensen in de documentaire verwoorden hun verdriet en onmacht zo duidelijk en puur, dat dat ook grote indruk maakt op mensen in hun omgeving. Ik vernam dat er bij families veel wordt nagepraat na het zien van de documentaire. Veel patiënten houden het verdriet voor zichzelf, maar juist het bespreekbaar maken zorgt voor meer begrip. Als je beseft hoe zwaar het soms is voor een patiënt, weet je ook beter hoe je moet reageren en tot steun kan zijn.”

Wat vindt u ervan dat uw film (de verkorte versie van de documentaire) tijdens het ATS congres is uitgeroepen tot een van de beste video’s?
“Daar ben ik zeer trots op, met dank aan dr. Lowie Vanfleteren, die de documentaire bij ATS onder de aandacht heeft gebracht. Hoe meer aandacht voor de gevolgen van COPD, hoe beter het is. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij de medici.”

Hoe gaat het nu, ruim een jaar later, met u?
“Er is niet zoveel veranderd in mijn situatie. Dat is ook de grote frustratie bij mij en mijn lotgenoten… Je kunt ontzettend goed je best doen, maar die ziekte blijft en je wordt niet beter. Het was wel prettig om een periode ervaringen en gevoelens te delen met lotgenoten. Ik ben nu een 2de docu aan het voorbereiden onder de titel “COPD…kan je dan echt niets meer?“ over veranderingen op het werk, in het gezinsleven, de intimiteit en de hobby’s.“ Van der Colk verwacht volgend jaar de release hiervan.

Ook is het mogelijk de uitgebreide versie van de documentaire te bekijken: