News

14-10-2020

Ciro spoort corona op: alle patiënten getest, positieve patiënten geïsoleerd

Maandag 12 oktober zijn alle patiënten die op dit moment in Ciro verblijven getest op het coronavirus. Dit is besloten nadat vorige week twee patiënten (van de 81) positief testten en later meer patiënten klachten kregen. Nadat iedereen is getest, zijn in totaal 9 patiënten positief bevonden. De uitslagen van de laatste testronde heeft Ciro dinsdag aan het einde van de dag ontvangen. Niet alle besmette patiënten ervaren klachten.

Alle positief geteste patiënten die nog in Ciro verblijven, liggen op een speciale isolatieafdeling. Hier krijgen ze aangepaste zorg en kunnen ze andere patiënten die het reguliere behandelprogramma volgen niet besmetten.

We blijven op veilige manier zorg bieden

′We hebben door iedereen te testen goed inzichtelijk wat de stand van zaken is als het gaat om het coronavirus onder onze patiënten′, aldus longarts en bestuurder van Ciro, Frits Franssen. ′We betreuren dat patiënten ondanks eerdere maatregelen toch besmet zijn geraakt. Maar helaas lijkt dit bijna onvermijdelijk gezien de landelijke ontwikkelingen. Door het pakket aan maatregelen, zoals de recent aangescherpte bezoekersregeling en het intrekken van weekendverlof, hopen we het coronavirus verder buiten de deur te houden. We doen er alles aan om de behandelingen, weliswaar in aangepaste maar uiterst veilige vorm, door te laten gaan. Patiënten hebben deze zorg nodig en gaan ervoor om het beste uit het behandelprogramma te halen.′

Aangescherpte maatregelen

Al eerder heeft Ciro vergaande maatregelen genomen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje terwijl dit voor longpatiënten moeilijk is. ‘Onderzoek heeft weliswaar aangetoond dat mondkapjes geen nadelige invloed hebben op de zuurstofopname, toch ervaren veel patiënten deze als benauwend’, aldus Franssen. Sinds maandag 12 oktober is ook de bezoekersregeling aangescherpt. Zo mogen patiënten in het weekend niet meer op verlof naar huis. Hiermee wil Ciro voorkomen dat patiënten die uit het hele land afkomstig zijn, in het weekend door nauw contact met anderen het coronavirus oplopen. Patiënten mogen onder voorwaarden wel één vaste bezoeker ontvangen. Ook het behandelprogramma vindt nu zoveel als mogelijk plaats op de 1-persoonskamers van patiënten.