News

24-06-2021

Roy Meys wint GSK SPARROW Award 2021

Roy Meys, wetenschappelijk onderzoeker bij Ciro, heeft vandaag de GSK SPARROW Award 2021 in de wacht gesleept. Hij kreeg de prijs toegekend tijdens het mini-symposium in Amersfoort voor zijn abstract ‘Reliability, construct validity and determinants of 6-minute walk test performance in patients with asthma’.

Roy bestudeerde beginassessment-data van Ciro en toonde aan dat de 6-minuten wandeltest betrouwbaar en valide is bij patiënten met astma. Dit geldt zowel voor de wandeltest op de ‘oude manier’ (driehoekig parcours) alsook voor de wandeltest op de ‘nieuwe manier’ (gang met parcours van 30 meter gemarkeerd door twee pionnen). Tevens is er sprake van een leereffect waardoor twee testen nodig zijn om een goed beeld te krijgen van de inspanningscapaciteit. Het manuscript met de volledige resultaten zal binnenkort worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Mooie woorden, mooie prijs

Het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) had onderzoekers binnen Nederland uitgenodigd om een abstract op het gebied van respiratoir onderzoek in te sturen. Uit alle inzendingen heeft een expertpanel vier onderzoekers genomineerd om hun onderzoek te presenteren. Volgens voorzitter dr. Hans in ’t Veen heeft Roy overtuigd door zijn duidelijke presentatie, expertise en enthousiasme voor het vak. Roy wint een individueel mentorschap van een voor hem relevante Nederlandse expert en de gelegenheid om een korte stage te lopen in een expertcentrum in Nederland of ergens binnen Europa. “Mijn voorkeur gaat uit naar een buitenlandse stage bij prof. dr. Alvar Agustí vanwege zijn expertise op het gebied van treatable traits bij patiënten met een longziekte”, aldus Roy. Over de mentorschap van een Nederlandse expert moet hij nog even over nadenken.

SPARROW staat voor Specialists in Training Access to Relevant Research Overseas and Worldwide. GSK wil met de SPARROW Award de samenwerking met het totale veld binnen de gezondheidszorg ondersteunen om het hoog niveau van de wetenschap vast te houden.