News

16-11-2022

Wereld COPD-dag: Op tijd erbij = Kwaliteit erbij

Vandaag is het Wereld COPD-dag. Als specialistisch longcentrum staat Ciro daar vanzelfsprekend ook bij stil. Een groot deel van onze patiënten heeft COPD. Het is een van de meest voorkomende chronische longziekten. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 600.000 mensen met deze diagnose. Daarnaast zijn er veel mensen die geen diagnose hebben, maar mogelijk wel klachten die op COPD kunnen wijzen. Voor hen is het belangrijk dat de diagnose snel gesteld wordt. Want hoe eerder je weet dat je COPD hebt, hoe eerder je met de behandeling kunt beginnen. Of zoals het Longfonds stelt: Op tijd erbij = kwaliteit erbij.

Door COPD te behandelen, wordt de voortgang van de ziekte afgeremd. Mensen houden zo meer gezondere levensjaren over. Naast het hérkennen van klachten, is ook het érkennen belangrijk. Vaak vinden mensen het lastig om open te zijn over hun klachten. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze deze zelf veroorzaakt hebben door te roken. Of ze denken dat er iets anders aan de hand is of willen er niet voor uitkomen. Net als Chris (66). Hij heeft al 32 jaar COPD en negeerde dit de eerste jaren.

Hoe herken je longklachten?

Vaak komen klachten geleidelijk. Ze worden ongemerkt erger. Terwijl het juist belangrijk is om op tijd naar de huisarts te gaan. Klachten die bij COPD passen zijn: hoesten, benauwdheid (kortademig), slijm (ophoesten), piepende ademhaling, weinig energie of snel moe zijn. Om in te kunnen schatten of een klacht erg is, heeft het Longfonds een COPD-risicotest op de website geplaatst: www.longfonds.nl/zijn-mijn-klachten-erg. Daar kunnen mensen snel zien of er mogelijk meer aan de hand is. Heeft u (aanhoudende) longklachten? Neem dan zeker even contact op met de huisarts!