Ciro Academy

6-daagse cursus: Fysiotherapie en revalidatie bij patiënten met COPD

28-10-2019

Ciro Academy organiseert in nauwe samenwerking met Maastricht UMC+ de 6-daagse cursus: Fysiotherapie en revalidatie bij patiënten met COPD

Chronisch obstructieve longziekten (COPD) is een veelvoorkomende chronische aandoening. De mate van luchtwegobstructie geeft slechts beperkte informatie over het dagelijks functioneren van personen met COPD.

Daarom speelt de paramedische zorg een zeer belangrijke rol in de begeleiding van patiënten met COPD. Tijdens de zesdaagse cursus Fysiotherapie en revalidatie bij patiënten met COPD zullen meerdere docenten uitleg geven over de toegevoegde waarde van de verschillende paramedische disciplines in zorg en begeleiding van patiënten met mild tot zeer ernstig COPD.

Tijdens de plenaire sessies zal er gebruik worden gemaakt van de interactive voting system (stemkastjes). Daarnaast zullen er meerdere specifieke workshops en lezingen gegeven worden aan de hand van casuïstiek. Ook de nieuwe KNGF COPD richtlijn zal uitgebreid aan bod komen. Tenslotte wordt er een multidisciplinaire casuïstiek gepresenteerd die moet worden opgelost in kleinere werkgroepen.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor fysiotherapeuten die patiënten met COPD (willen gaan) begeleiden en die het belang van multidisciplinaire samenwerking erkennen. Daarnaast is de cursus toegankelijk voor geïnteresseerden vanuit het bedrijfsleven, zoals vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie of de voedingsindustrie.

Doel

Na afloop van de Ciro Academy cursus Fysiotherapie en revalidatie bij patiënten met COPD, begrijpen de deelnemers de toegevoegde waarde van de verschillende paramedische disciplines bij de zorg en begeleiding van patiënten met COPD. Daarnaast zijn de deelnemers in staat om de opgedane kennis toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Data

De cursus vindt plaats op 28 t/m 30 oktober en 9 t/m 11 december 2019

Programma

Bekijk het complete programmaoverzicht

Aantal uren

42,5 contacturen
15 zelfstudie-uren

Cursusleiding

 • Dr. Frits M.E. Franssen, longarts
 • Prof. dr. Martijn A. Spruit, wetenschappelijk adviseur en fysiotherapeut (niet praktiserend)

Voor eventuele vragen is de cursusleiding telefonisch bereikbaar via 0475-587600 of academy@ciro-horn.nl.

Docenten die onder meer lesgeven

 • Dr. Chris Burtin, fysiotherapeut, onderzoeker en docent Universiteit Hasselt
 • Mevr. Miranda Coenjaerdts, diëtist Ciro
 • Dr. Frits M.E. Franssen, longarts Ciro en Maastricht UMC+
 • Dr. Alex van ’t Hul, programmadirecteur COPDnet Radboudumc
 • Mevr. Paula van Melick, diëtist Ciro
 • Dr. Maurice J.H. Sillen, fysiotherapeut en coördinator netwerk Ciro
 • Prof. dr. Martijn A. Spruit, wetenschappelijk adviseur Ciro
 • Drs. Leen Tissink, 1e lijns fysiotherapeut en docent AVANS Hogeschool
 • Dr. Anouk W. Vaes, fysiotherapeut en onderzoeker Ciro
 • Mevr. Jozé Wiechert, ergotherapeute Ciro

Kosten

De kosten voor deze zesdaagse cursus bedragen 1225 euro; koffie, thee, lunch, fruit, water, versnaperingen (alle dagen) en diner (enkel op dag 5) zijn inbegrepen. Deelnemers die inschrijven en betalen vóór 1 juli 2019 krijgen 75 euro korting.

Certificaat

Na afloop van de Ciro praktijk zesdaagse COPD zal een bewijs van deelname worden uitgereikt.

Accreditatie

De scholing is geaccrediteerd door KNGF voor het Register Algemeen en het Register Geriatrie (beide 58 punten), evenals door Keurmerk (45 punten).

CRKBO gecertificeerde instelling

De Ciro Academy is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO), een kwaliteitskeurmerk voor kort beroepsonderwijs. Hiermee voldoet de Academy aan de strenge kwaliteitsnormen opgesteld door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Voor meer informatie verwijzen we naar de websites van het CRKBO en CPION.

Plaats

Deze cursus zal plaatsvinden in Ciro expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen te Horn (Nederland).

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaand formulier. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling. Indien de factuur naar een instelling, ziekenhuis, universiteit of andere organisatie gestuurd dient te worden, vul deze adresgegevens dan in op onderstaand formulier.

Diet for instance