Nieuws

22-06-2021

Advies: overleg met arts over gebruik CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaat

Op 14 juni berichtte Philips over een potentieel veiligheidsrisico bij verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten, waarvan de Dreamstation 1 de meest gebruikte is. Momenteel is het niet mogelijk een volledige risico-inschatting te maken van het verder gebruik van de apparaten. Daartegenover staat dat het staken ervan in (bepaalde) gevallen vergaande consequenties kan hebben. Het liefste zouden wij alle patiënten per direct omzetten naar een ander apparaat. Wereldwijd zijn er echter miljoenen apparaten op de markt. Het lijkt daarom echter niet mogelijk dit binnen redelijke termijn te realiseren. Bovendien zou het nog zo kunnen zijn dat Philips met een reparatie-oplossing komt voor de huidige apparaten. De komende periode moet daar meer duidelijkheid over komen.

Als u gebruik maakt van levensondersteunende beademingsapparaten (“niet-invasieve beademing”) gebruik maakt, is het advies van Philips om niet met de voorgeschreven therapie te stoppen en met uw arts te overleggen.

Als u gebruik maakt van CPAP behandeling is het advies van Philips contact op te nemen met uw arts of leverancier voordat u uw voorgeschreven therapie verandert.

 

Ciro volgt het advies van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en adviseert u de CPAP behandeling niet te stoppen tot er meer informatie is.

Overleg met uw slaapcentrum of het voordeel van het voorlopig voorzetten van therapie met uw CPAP-apparaat zwaarder weegt dan de risico's.

Bekijk onderstaande artikelen voor meer informatie.

Philips veiligheidsmelding CPAP en BiLevel apparaten.pdf

NVALT positie t.a.v. Philips veiligheidsmelding, versie 18-6-21.pdf

Philips veiligheidsmelding levensondersteunende beademingsapparaten niet-invasieve ventilatie).pdf