Nieuws

31-03-2017

Bacterietest bij behandeling longontsteking

De ene longontsteking is de andere niet. Met COPD verloopt een longontsteking vaak ernstiger en zijn andere ziekteverwekkers de oorzaak. Precies weten om welke ziekteverwekker het gaat, helpt om sneller de juiste behandeling te kiezen.

Elk jaar worden 3 tot 10 van elke 1000 mensen getroffen door een longontsteking. Mensen met COPD lopen meer kans om deze ziekte te krijgen en ook het risico om eraan te overlijden is groter. Ciro-onderzoeker drs. Dionne Braeken zocht uit of mensen met COPD door andere ziekteverwekkers longontsteking krijgen dan mensen zonder COPD. De uitkomsten zijn belangrijk voor het verbeteren van de behandeling.

Andere bacteriën bij COPD

Braeken onderzocht de gegevens van 1288 mensen met een longontsteking. In het bloed, longslijm en de urine keken haar collega’s en zij welke bacteriën veel voorkwamen. Daar kwamen verschillende veroorzakers van longontsteking uit naar voren. Sommige bacteriën komen vaker voor bij mensen met COPD en andere juist bij mensen zonder. ‘En dan zijn er ook mensen die de longontsteking niet door een bacterie hebben gekregen, maar door een virus. Dan verloopt de longontsteking vaak ernstiger.’

Standaard antibiotica werkt niet altijd

Mensen met een longontsteking krijgen zo snel mogelijk antibiotica voorgeschreven. Dat is een goede therapie, alleen werkt de ‘standaard’ antibiotica niet voor elke ziekteverwekker. Zeker bij COPD is het belangrijk dat precies bekend is of het wel om een bacterie gaat en om welke.

Juiste behandeling kiezen

Bij bepaalde bacteriën werkt een ander antibioticum beter dan de standaard. Bij een virus doet antibiotica zelfs helemaal niets. Als bekend is om welke ziekteverwekker het gaat, dan kan de arts sneller de juiste behandeling kiezen. ‘Zo voorkom je onnodig gebruik van antibiotica, en heb je een toegespitste therapie. Dat is nodig, want longontstekingen komen namelijk nog altijd heel veel voor, zeker bij mensen met COPD’, stelt Braeken. 

Bron: Braeken, D et al., Bacterial aetiology and mortality in COPD patients with CAP: results from the German Competence Network, CAPNETZ. Int J Tuberc Lung Dis 21(2):000–000, doi: 10.5588/ijtld.16.0567