Nieuws

20-10-2017

Bloedvaten functioneren minder goed bij COPD

Mensen met COPD hebben gemiddeld minder goed werkende bloedvaten dan mensen zonder COPD. Dat blijkt uit een analyse van meerdere studies naar dit onderwerp.

Het is bekend dat mensen met COPD ook vaak aandoeningen hebben aan hart en bloedvaten. Die verergeren de ziektelast. Het is belangrijk om te meten of mensen met COPD schade aan de bloedvaten hebben, want deze mensen lopen een groter risico op hart- en vaatziekten.

Echo van bloedvaten

Eén van die metingen is een echo van de bloedvaten in de armen. Door middel van een opblaasbare band om de onderarm wordt gedurende vijf minuten de bloedtoevoer van de arm afgekneld. Na opheffing van deze beknelling zal er een versnelde doorbloeding plaatsvinden, waarop de slagader reageert door te verwijden. De mate waarin dit gebeurt wordt met de echo in kaart gebracht en weerspiegelt de kwaliteit van het bloedvat.

Bij vaatschade is er onvoldoende bloedvatverwijding. Een verminderde functie van de bloedvaten is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart en vaatziekten.

Minder goede functie van de bloedvaten

Ciro-onderzoeker Anouk Vaes gebruikte de gegevens van 1228 mensen, waarvan 724 mensen met COPD en 504 mensen zonder. Dan blijken mensen met COPD een minder goede functie van de bloedvaten te hebben dan mensen zonder COPD. Roken was geen verklaring voor het verschil, want ook rokers zonder COPD hadden betere uitkomsten dan mensen met COPD.

Risico hart- en vaatziekten

De echo van bloedvaten in armen is een belangrijke meting om het risico op hart- en vaatziekten in kaart te brengen. Weten we meer over de verschillen tussen patiënten, dan helpt dit om de behandeling van COPD nog beter af te stemmen op de individuele patiënt.

Bron: Vaes, A. en collega’s, Endothelial function in patients with COPD: a systematic review of studies using flow mediated dilatation. Expert Rev Respir Med. 12 oktober 2017: 1-11. doi:  10.1080/17476348.2017.1389277