Nieuws

26-09-2017

Boekpresentatie: ‘Waar de eekhoorn lacht’

Vandaag overhandigde Herman Crompvoets het boek ‘Waar de eekhoorn lacht’ aan Ciro-bestuurder Ingrid Augustin. Het boek omvat een unieke kijk op het verblijf in 1956 van oud-tuberculosepatiënt Crompvoets in het voormalige ‘Sanatorium Hornerheide’, tegenwoordig Ciro.

Aan het boek hebben ook oud-patiënten Jo Bronneberg en Dré Vaessen een bijdrage geleverd. Heiko Jessayan, de zoon van oud-patiënt Noebar Jessayan van Armeense komaf, schreef een biografische schets van zijn vader, die in 1956 enige tijd in ‘Hornerheide’ verbleef.

Bekijk de reportage van 3ML terug

Omroep 3ML was aanwezig om verslag te doen van deze bijzondere middag. Bekijk hier het filmpje.

Ook radio L1 Vandaag interviewde de heer Crompvoets. Beluister hier het interview.

Uniek regionaal tijdsdocument

“Het tijdsdocument geeft een bijzondere weergave van de dagelijkse leefsituatie, de bestrijding van de ziekte tuberculose (tbc) en de angst van de maatschappij op besmetting waardoor deze groep patiënten als paria’s werden beschouwd”, aldus Crompvoets.

Midden jaren ’50 tijdens de piek van deze volksziekte, lagen ongeveer 500 tuberculosepatiënten in het Sanatorium in Horn om te ‘kuren’. Tegenwoordig kan de ziekte met behulp van medicatie goed worden behandeld.

Persoonlijk verhaal

Het dagboek geeft een persoonlijk verhaal weer van een tuberculosepatiënt met wisselende gemoedsstemmingen. “Er waren nogal wat momenten dat je het niet zag zitten, omdat er geen genezing in zicht was. Het genezingsproces duurde eindeloos en de dagelijkse situatie vond je uitzichtloos”, vertelt Crompvoets die destijds 17 jaar oud was en veertien maanden in Sanatorium Hornerheide verbleef. “Maar, er waren ook momenten dat je je zelfs gelukkig voelde in die kleine, gesloten wereld van het sanatorium omringd door ruisende dennenbomen en klauterende eekhoorntjes.”

Maar liefst zestig jaar heeft een zakagenda met de dagelijkse notities over het leven van Herman Crompvoets in zijn bureaulade gelegen. Na een bezoek aan de heemkundekring in Horn heeft hij besloten dat dit tijdsdocument bewaard zou moeten blijven in de vorm van een boek.

Sanatorium Hornerheide en Ciro

In 1921 werd Sanatorium Hornerheide opgericht ter bestrijding van de volksziekte tuberculose. Later werden veelal patiënten ten gevolge van roken behandeld, in het in 1985 omgedoopte ‘Astmacentrum Hornerheide’.

Sinds 2005 wordt een bredere groep patiënten met een chronische aandoening behandeld onder de nieuwe naam Ciro. Denk hierbij aan patiënten met longziekten zoals COPD en astma, hartfalen of slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Na de boekpresentatie vertelde Longarts Frits Franssen de aanwezigen meer over de longaandoeningen die Ciro tegenwoordig behandelt.

 

Het boek 'Waar de eekhoorn lacht', is verkrijgbaar bij Boekhandel Panningen en Boekhandel Coolen-Pluijm in Meijel (kosten: 15 euro).