Nieuws

04-06-2018

Ciro Artwalk van start: de kracht van kunst in het groen

Gisteren is de 11e editie van de Ciro Artwalk, een unieke kunstwandeling in het groen, officieel geopend. Bezoekers kunnen van 3 juni tot en met 3 september een bijzondere route wandelen op het terrein van Ciro langs kunstwerken van prominente Nederlandse en Belgische beeldhouwers.

De Ciro Artwalk past in de gedachte dat creativiteit het uitgangspunt moet zijn om de beste zorg te leveren. “Kunst schept een open venster om je eigen grenzen af te tasten”, aldus prof. Emiel Wouters, Raad van Bestuur Ciro. “De stilte in de groene omgeving draagt bij aan een helende zoektocht. Kunst laat je anders kijken, met aandacht voor detail.”

Kunst maakt het verschil

Met anders kijken, kunnen vastgeroeste patronen worden doorbroken en dat kan ooit het verschil maken. Ingrid Augustin, Raad van Bestuur Ciro licht toe: “De beelden roepen verschillende emoties op, maar geven vooral ruimte aan eigen verbeelding. De kunstwandeling in het groen zorgt voor ontspanning en nodigt uit tot een goed gesprek. Juist dit zijn twee elementen die patiënten van Ciro tijdens een zwaar behandelprogramma verlichting kunnen bieden.” Kunst maakt daarom deel uit van het healing environment dat Ciro wil creëren voor haar patiënten. 

Op weg naar een betere gezondheid

Ciro behandelt mensen met complexe, chronische aandoeningen, zoals COPD, astma en hartfalen. De behandeling op maat is erop gericht om de patiënt weer te laten genieten van wat het leven de moeite waard maakt. De werkwijze van Ciro, op weg naar een betere gezondheid voor haar patiënten, laat een bijzondere parallel zien met de werkwijze van kunstenaars. Wouters: “Een kunstenaar begint met een materiaal met unieke eigenschappen en door zijn vakmanschap ontstaat een vorm. De steeds veranderende eigenschappen van het materiaal blijven leidend in het proces. Bij Ciro zijn de kenmerken van de individuele patiënt het uitgangspunt en gaan we samen op weg naar meer gezondheid en welzijn, met aandacht voor veranderingen en focus op resultaat.”

Gratis toegankelijk voor iedereen

Ciro wil niet alleen haar patiënten, maar iedereen met interesse voor kunst en natuur laten genieten van de opgestelde kunstwerken. De Ciro Artwalk is van 3 juni tot 3 september 2018 dagelijks gratis toegankelijk van 9.00 uur tot 17.00 uur. De wandelroute gaat over verharde paden en is daarom geschikt voor mensen met een beperking. De start is bij de hoofdingang van Ciro, waar ook een wandelbrochure verkrijgbaar is.

Kijk alvast verder voor een voorproefje van de Artwalk.