Nieuws

07-12-2018

Ciro onderdeel van SCWD conferentie over afwijkende lichaamssamenstelling bij chronische ziekten

Vandaag is een delegatie van diverse specialisten van over de gehele wereld te gast bij Ciro om verschillende workshops te volgen als onderdeel van de ‘11th international SCWD conference on cachexia, sarcopenia and musle wasting’.

Bij veel chronische aandoeningen treden er veranderingen op in het gewicht en/of de spiermassa van de patiënt. De afname van spiermassa en spierfunctie kan veel impact hebben op het dagelijks leven, maar ook de kwaliteit van leven verslechteren. Bewegen, traplopen, aankleden maar ook het opendraaien van een pot jam kan dan bijvoorbeeld veel moeite kosten.  

Aandacht voor spierverlies

Door op tijd een gedegen behandeling in te zetten kan het proces van spierverlies worden afgeremd. Belangrijk dus voor zorgprofessionals om hier aandacht aan te besteden. Aangezien de afname van spiermassa en/of functionaliteit ook veelvuldig voorkomt bij chronische longziekten, is dit een belangrijk onderdeel binnen de gespecialiseerde behandelingen van Ciro.

Behandelmogelijkheden

Longarts dr. Frits Franssen zal de groep specialisten daarom toespreken over longrevalidatie, waarbij fysiotherapeut dr. Maurice Sillen aansluitend meer vertelt over het belang van behandelingen op maat op het gebied van training. Zo geven de aangeboden workshops inzicht in trainen met NMES (elektrische prikkeling van de spieren door gebruik te maken van een spierstimulatie-apparaatje), vibratietraining (oefeningen op een trilplatform) en trainen met zuurstof. Specialist Ouderengeneeskunde, dr. Daisy Janssen vertelt aan het einde van de dag meer over goede zorg in de laatste levensfase en de relevantie van het bespreken van voorkeuren van patiënten hierbij.

Over SCWD

De organisator van de conferentie, Society on Sarcopenia, Cachexia en Wasting Disorders (SCWD) is een wetenschappelijke non-profit organisatie die bestaat uit een internationale en multidisciplinaire groep van professionals in de gezondheidszorg die voornamelijk actief zijn op deze zorggebieden. SCWD is opgericht om de gezondheid van patiënten wereldwijd te verbeteren en om preventie en behandeling van deze aandoeningen aan te moedigen door onderzoek, educatie en het onderwerp op de agenda te zetten.