Nieuws

15-09-2017

Ciro-onderzoekers op ERS in Milaan

Deze week waren Ciro onderzoekers op hét Europese longcongres, de ERS, in Milaan. Vijf dagen lang kwamen experts op het gebied van longziekten bijeen om hun kennis te delen. Dat is hard nodig om behandelingen voor mensen met longziekten te blijven verbeteren.

Onderzoeker Anouk Vaes vertelde over haar onderzoek naar scans aan het netvlies. Deze scans laten zien welke risico iemand met COPD loopt op het krijgen van hart- en vaatziekten. Arts-onderzoeker Maud Koopman presenteerde haar onderzoek naar ademhalingsondersteuning tijdens inspanning. 

Voorzitter Revalidatie & Chronische zorg

Longarts Frits Franssen gaf twee lezingen over het nut van revalidatie en over de rol van voeding bij de behandeling van COPD. Hij is tevens benoemd als voorzitter van de ERS Groep ‘Revalidatie & Chronische zorg’ voor de komende drie jaar. Franssen: ‘Als voorzitter ga ik Europees onderzoek naar longrevalidatie en chronische zorg verder stimuleren en toezien op de multidisciplinaire benadering van revalidatie.’

Topreviewer voor longonderzoek

Tot slot viel ook longarts Lowie Vanfleteren een benoeming ten deel, die van topreviewer voor het wetenschappelijke toptijdschrift European Respiratory Journal. Vóór publicatie moeten onderzoeksresultaten eerst kritisch worden bekeken door reviewers. Op deze manier komen alleen de beste nieuwe inzichten bij zorgverleners en uiteindelijk patiënten terecht.

Gezonde longen

Het congres vond zeker niet alleen binnen de muren van het congrescentrum plaats. In de straten van Milaan vonden ook activiteiten plaats voor het algemene publiek over gezonde longen. En voor zorgverleners lag de focus bij een aantal bijeenkomsten op stoppen met roken. Zij nemen de nieuwste kennis mee naar hun patiënten. De ERS is jaarlijks op een andere locatie. In 2015 was de ERS nog in Amsterdam.