Nieuws

24-12-2020

Ciro viert 100-jarig bestaan met speciaal logo

Ciro bestaat dit jaar 100 jaar! Om dit bijzondere jubileumjaar te benadrukken heeft Ciro ook werk gemaakt van een uniek logo waarin tijd en longen centraal staan. Het hoe en waarom over dit logo ontdek je via onderstaande video. 

100 jaar Ciro
“We zien gelijkenis met de gebeurtenissen van vandaag en van 100 jaar geleden”, aldus Ingrid Augustin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ciro. Tijdens de coronacrisis neemt Ciro post COVID-patiënten met onderliggend longlijden over van ziekenhuizen. “Waar we nu een goede hoop hebben op een succesvol vaccin tegen COVID-19 waarmee het virus de kop in wordt gedrukt, verbleven patiënten met tuberculose 100 jaar geleden een lange tijd in het destijds genaamde Sanatorium Hornerheide om te kuren en genezen van deze longziekte, totdat er medicatie beschikbaar was.”

Rijke geschiedenis
In 1968 werd het Sanatorium omgedoopt tot Longcentrum Hornerheide om mijnwerkers met stoflongen te behandelen. Nadat de mijnen werden gesloten richtte het centrum zich op astma en COPD-patiënten in Astmacentrum Hornerheide. In 2005 is Ciro opgericht. De organisatie werd in 2010 zelfstandig met aandeelhouders Maastricht UMC+ en Proteion. “Ciro heeft zich altijd goed weten aan te passen aan de gezondheidsvragen van het moment. Zo bieden we nu gespecialiseerde behandelingen op maat, waarbij patiënten onderdeel uitmaken van het team van specialisten”, aldus Augustin. “Juist door patiënten nadrukkelijk bij hun behandeling te betrekken waarbij persoonlijke doelen centraal staan, krijgen zij meer regie. Zo worden ze weer specialist van hun eigen leven.”

Festiviteiten
Op 7 mei aanstaande bestaat Ciro precies 100 jaar. Vanwege de coronacrisis zullen festiviteiten later in het jaar plaatsvinden. Zo zal de regio worden uitgenodigd om vanaf zondag 6 juni deel te nemen aan een kunsthistorische route op het terrein van Ciro. Ciro organiseert al diverse jaren een kunstwandeling (Ciro Artwalk) die 3 maanden per jaar geopend is. Tijdens de jubileumeditie staat de wandeling volledig in het teken van kunst én historie. Op 22 oktober nodigt Ciro haar (oud)-patiënten uit om deel te nemen aan een speciaal evenement. Meer informatie hierover volgt nog later dit jaar.