Nieuws

18-05-2018

Dionne Braeken promoveert op bacteriën in de longen

Vandaag heeft dr. Dionne Braeken aan de Universiteit Maastricht haar proefschrift over luchtweginfecties, longaanvallen en de bacteriën in de longen bij mensen met COPD verdedigd.

De afgelopen vijf jaar deed Braeken onderzoek bij Ciro en het MUMC om acute gebeurtenissen bij mensen met COPD beter te begrijpen. Deze gebeurtenissen, zoals luchtweginfecties en longaanvallen, hebben veel invloed op de kwaliteit van leven, of iemand zich kan inspannen en of dagelijkse activiteiten als belastend worden ervaren.

Longontsteking

Braeken stelde vast dat mensen met en zonder COPD, die een longontsteking hadden, andere bacteriën in hun longen hadden. Ook andere kenmerken verschilden tussen de groep met en zonder COPD, zoals de ernst van de longontsteking, het risico op overlijden en de invloed van roken. Deze uitkomsten zijn belangrijk om sneller de juiste behandeling te kiezen.

Longaanvallen

Ook onderzocht Braeken de invloed van een longaanval op de uitkomsten van een behandelprogramma (longrevalidatie). Daaruit bleek dat mensen met een milde tot matige longaanval positieve resultaten hadden aan het eind van hun programma.

Belang om door te gaan met revalidatie

Bij een ernstige longaanval, met opname in het ziekenhuis,  waren de resultaten niet positief, maar ook niet negatief. Dit kan als een vooruitgang worden beschouwd, omdat een ernstige longaanval dikwijls grote invloed heeft op het functioneren van een patiënt. Het is dus ook na een longaanval belangrijk om door te gaan met longrevalidatie.

Test voor bacteriën in de longen

Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om meer te weten te komen over de bacteriën die in de luchtwegen voorkomen. Hierdoor is het in de toekomst misschien mogelijk om het risico op een longontsteking en longaanval in te schatten, en hierop de behandeling aan te passen. Braeken heeft gekeken welk materiaal van de luchtwegen hiervoor gebruikt kan worden. Het bleek dat het materiaal van verschillende delen van de luchtwegen van één patiënt zoveel op elkaar lijkt, dat haar conclusie is dat het niet nodig is om materiaal van diep in de longen te verzamelen. En dat is een stuk prettiger voor de patiënt.

De verdediging van het proefschrift vond plaats op vrijdag 18 mei om 10:00 in de aula van Universiteit Maastricht, waarna Dionne Braeken haar doctorstitel in ontvangst heeft genomen.