Nieuws

12-01-2018

Dionne Smid promoveert op ziektelast bij COPD

Vandaag heeft psycholoog en onderzoeker Dionne Smid aan de Universiteit Maastricht haar proefschrift ‘Health status assessment in COPD’ verdedigd. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek bij Ciro.

Het is ingewikkelder dan het lijkt: een hoge ziektelast bij COPD onderscheiden van een lage ziektelast. Toch is heel belangrijk om patiënten op een goede manier in groepen te verdelen. Dit helpt bij het kiezen van de juiste behandeling. Een hoge ziektelast heeft namelijk niet alleen te maken met de dagelijkse klachten, maar ook of je mobiel bent, hoe je stemming is en je algemene gezondheid.

Scores opnieuw bepalen

Smid analyseerde van 18.500 mensen met en zonder COPD de scores op drie vragenlijsten voor gezondheidsstatus (SGRQ, CCQ en CAT). Daaruit komen nieuwe waarden voor een lage, gemiddelde of hoge ziektelast. Ook stelt zij nieuwe scores voor die horen bij de vier groepen patiënten (A, B, C en D) volgens de GOLD-indeling.    

Roken en bijkomende aandoeningen

Opvallend veel mensen blijken tot een andere groep te horen volgens de indeling van Smid. Ze kwam er ook achter waarom dat zo was. In eerdere studies waren bijvoorbeeld rokers of mensen met bijkomende aandoeningen niet meegenomen. En Smid toonde juist aan dat die factoren veel invloed hebben op de gezondheidsstatus. 

Verbeteren van de gezondheid

De nieuwe indeling helpt om sneller de beste behandeling te kiezen voor mensen met COPD. En ook om te bepalen wanneer een behandeling écht helpt. Smid stelde namelijk ook nog voor elke vragenlijst vast met hoeveel punten je kunt spreken van een vooruitgang voor de patiënt.

De promotie van dr. Dionne Smid vvond plaats op vrijdag 12 januari om 12:00 in de aula van de Universiteit Maastricht.