Nieuws

04-07-2022

Drie Ciro-onderzoekers in wereldwijde top 10

Chinese onderzoekers hebben de trends op het gebied van onderzoek naar longrevalidatie in kaart gebracht. Uit de ruim 4.500 publicaties die de onderzoekers tussen 2011 en 2020 hebben opgehaald, bleek dat er in het afgelopen decennium een toename van het aantal publicaties was. De USA was het meest productieve land en prof. dr. Martijn Spruit, lid RvB Ciro, bleek de meest productieve auteur, met bovendien de meeste co-citaten. Ook voormalig bestuursvoorzitter van Ciro, prof. dr. Emiel Wouters en huidig bestuurslid prof. dr. Frits Franssen hebben een mooie plek in deze wereldwijde top 10.

Aanleiding van het onderzoek was dat longrevalidatie enerzijds bewezen effect heeft op het inspanningsvermogen en de kwaliteit van leven van patiënten met chronische longziekten, maar dat het anderzijds wereldwijd nog (te) weinig wordt toegepast. De studie bracht de ontwikkelingstrends van 2011 tot 2020 in kaart door gebruik te maken van bibliometrische analyse. Dit kan onderzoekers helpen bij toekomstig onderzoek.

Trots

Martijn voelde zich zeer vereerd en benadrukt dat het dankzij de patiënten is die vrijwillig hebben deelgenomen aan de onderzoeken én dankzij alle hardwerkende collega’s, samenwerkingspartners en sponsoren, dat zijn naam bovenaan de lijst prijkt.

 

Afbeelding3.png

Bron: Frontiers | Research Trends on Pulmonary Rehabilitation: A Bibliometric Analysis From 2011 to 2020 (frontiersin.org)