Nieuws

01-12-2017

Erkenning voor visie Ciro: Specialist van je eigen leven

‘Specialist van je eigen leven’ is sinds deze maand niet meer alleen het uitgangspunt van Ciro. Het is nu ook gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Respiratory Medicine.

In het artikel beschrijven Ciro onderzoekers wat ‘Specialist van je eigen leven’-zijn betekent voor de behandeling van mensen met chronische aandoeningen. Het gaat, zo leggen de onderzoekers uit, om een andere kijk op de patiënt met de aandoening.

Visie op de patiënt

Noem je iemand met een aandoening een patiënt, dan wordt daar strikt gezien iemand mee bedoelt die lijdt aan een ziekte en medische zorg krijgt. Tegenwoordig hebben patiënten echter steeds meer kennis en zouden mee kunnen denken met de artsen. De patiënt zou steeds meer een ‘expert patiënt’ zijn. Maar ook die term is niet helemaal juist, zeggen de onderzoekers.

Oplossingen voor het dagelijks leven

‘Specialist van je eigen leven’ past veel beter bij mensen met een chronische aandoening. Die term laat zien dat de patiënt ook niet alles al weet, maar wel zijn ziektebeleving kan delen met zorgverleners. Ook probeert de patiënt om oplossingen te zoeken voor waar hij tegenaan loopt in het dagelijks leven met een chronische aandoening.

Behandeling voor mens als geheel

De nieuwe visie op de patiënt is vervolgens het startpunt van een behandeling in samenwerking met zorgverleners. De behandeling is op deze manier meer gericht op de persoon als geheel in plaats van alleen op het bestrijden van de ziekte. Ook leidt het tot meer gezamenlijke besluitvorming. Bij Ciro worden de behandelingen voor mensen met ernstige long- en hartaandoeningen op deze manier aangeboden.      

Bron: Sarah Houben-Wilke, Ingrid ML Augustin, Birgit BREF Wouters, Rosita Stevens, Daisy J.A. Janssen, Martijn A Spruit, Lowie EGW Vanfleteren, Frits ME Franssen en Emiel FM Wouters (2017): The patient with a complex chronic respiratory disease: a specialist of his own life?, Expert Review of Respiratory Medicine, DOI: 10.1080/17476348.2017.1392242