Nieuws

06-08-2020

Huidige aanpak van COPD houdt geen rekening met noden patiënt

Patiënten die lijden aan een ernstige vorm van de longziekte COPD hebben betere vooruitzichten bij een individueel revalidatieprogramma. Dat blijkt uit een studie van artsen verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht, die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMDA. COPD patiënten krijgen nu nog een te algemene behandeling die te weinig rekening houdt met individuele noden. Die aanpak heeft een remmend effect op hun vooruitgang.

Voor het onderzoek onderwierpen de onderzoekers 518 patiënten met een ernstige vorm van COPD aan een uitgebreide screening waarin ze peilden naar hun longfunctie en lichamelijke conditie (spierkracht, uithouding,…). Daarnaast bekeken ze ook de emotionele en psychologische toestand van de testpersonen. Op basis van de resultaten kunnen ze de patiënten onderverdelen in 7 groepen,  gaande van nog goed functionerende patiënten, tot patiënten met zware emotionele klachten of patiënten met een algemeen erg slechte toestand.

De algemene aanpak van vandaag zorgt ervoor dat mensen die lijden aan COPD, ondanks de behandeling, gemiddeld tot veel ongemakken blijven ervaren. Door de enorme variatie van patiëntspecifieke klachten is een individuele aanpak raadzaam voor een grotere kans op verbetering van die klachten.

Psychologische ondersteuning

In dit onderzoek valt onder meer op dat mensen die kampen met angsten en depressies duidelijk in een slechtere gezondheid verkeren dan patiënten zonder psychische problemen. De geestelijke gezondheid van de patiënten is een voorbeeld van een aspect dat tot nu toe weinig aandacht krijgt. Toch blijkt uit de resultaten dat de impact van emotionele problemen een grote rol spelen bij het behandelen van de klachten.

Onbehandelde en niet-erkende depressies of angsten hebben een effect op het fysiek functioneren en het sociale leven. Ze leiden ook tot sterkere vermoeidheid en hogere nood aan gezondheidszorg. Een gerichte aanpak van de psychologische en emotionele problemen tijdens de revalidatie moet leiden tot een beter resultaat en een sterkere vermindering van deze en fysieke klachten.

Het artikel vindt u hier