Nieuws

25-11-2016

Longbijeenkomst ter ere van Wereld COPD Dag

Op donderdag 24 november organiseerde het Longfonds een informatieve ochtend voor mensen met COPD. De ochtend vond plaats een week na Wereld COPD Dag. In het programma stonden de vragen van patiënten centraal.

Aan het woord kwamen voorzitter van de Cliëntenraad van Ciro de heer Donkers, bestuurder Ingrid Augustin en longarts Lowie Vanfleteren. Door de zaal het woord te geven en vragen te laten stellen, draaide Vanfleteren de rollen om. Dat leverde zeer diverse onderwerpen op.

Vragen uit de zaal

Wat is het verschil tussen astma en COPD? Wat is longfibrose precies? Hoe werken longventielen? En waarom zijn mijn medicijnen binnenkort niet meer verkrijgbaar? Dat waren enkele vragen die mensen met COPD stelden aan longarts Lowie Vanfleteren.

Documentaire over COPD

Aansluitend werd de indrukwekkende documentaire Minder lucht… minder leven vertoond. Maker Ruud van der Colk heeft zelf COPD en verbleef voor een behandeling in Ciro. Tijdens zijn verblijf maakte hij een bijzondere en zeer persoonlijke documentaire die heel duidelijk laat zien hoe het is om te leven met een longaandoening. In de documentaire brengt hij zichzelf, maar ook andere revalidanten in beeld.

In Ciro vindt jaarlijks een bijeenkomst plaats voor mensen met COPD rond Wereld COPD dag.