Nieuws

21-11-2019

Looppatroon van patiënten met COPD

Vandaag heeft bewegingswetenschapper Wai Yan Liu aan de Universiteit Maastricht haar proefschrift 'Gait characteristics in patients with COPD' succesvol in het openbaar verdedigd. Zij heeft haar promotieonderzoek uitgevoerd bij Ciro.

Lopen wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Echter kost dit patiënten met een chronisch obstructieve longziekte (COPD) vaak meer moeite. Daarnaast hebben deze patiënten een verminderde balans en is er een grotere kans op een breuk na een val. Aangezien vallen veelal tijdens het lopen gebeurt, heeft Liu onderzoek gedaan naar het looppatroon van patiënten met COPD. 

GRAIL

Met behulp van een innovatief systeem (GRAIL) is het looppatroon van patiënten met COPD in kaart gebracht. Tijdens een wandeltest op de loopband van de GRAIL zijn alle bewegingen van een groep patiënten die bij Ciro verbleven door tien omringende camera's geregistreerd. De GRAIL is een bewegingslab en staat voor Gait Real-time Analysis Interactive Lab. 

Het looppatroon van patiënten met COPD

Tijdens de wandeltest legden patiënten met COPD een kortere wandelafstand af dan personen zonder COPD. Bovendien vertoonden patiënten met COPD een verminderde balans tijdens deze wandeltest. 

Meer onderzoek naar balans- en looptraining

Longrevalidatie heeft een positief effect op de spierkracht, inspanningsvermogen en mobiliteit van patiënten met COPD. Ondanks dat patiënten sneller kunnen lopen na de longrevalidatie, waren er geen verbeteringen in balans te zien tijdens de wandeltest. Om nog meer resultaten uit longrevalidatie te behalen, is het volgens Liu van belang om meer focus te leggen op onderzoek naar balans- en looptraining van patiënten met COPD.