Nieuws

03-03-2017

Met COPD meer last van vernauwde bloedvaten in de benen

Mensen met COPD hebben vaker last van perifeer vaatlijden dan mensen zonder COPD. Bij perifeer vaatlijden zijn de bloedvaten in de benen vernauwd door slagaderverkalking. De vernauwing heeft invloed op de functionele capaciteit en kwaliteit van leven, ontdekte Ciro-onderzoeker dr. Sarah Houben-Wilke.

Wie te maken heeft met perifeer vaatlijden, merkt daar vaak weinig van. Toch kan de verkalking een voorteken zijn van ernstigere hart- en vaatziekten. Uit onderzoek onder 2088 mensen met COPD blijkt dat gemiddeld 9% last heeft van perifeer vaatlijden. Dat is vier keer zo vaak als bij mensen zonder COPD.

Meer longklachten, meer vaatlijden

Het maakte ook uit hoeveel beperkingen mensen ondervonden van hun COPD. Mensen met de meeste luchtwegobstructie hadden vaker perifeer vaatlijden dan mensen die minder luchtwegobstructie hadden.

Bloeddruk meten

Om vast te stellen of iemand vernauwde bloedvaten heeft, is het niet nodig om de bloedvaten van binnen te bekijken. De onderzoekers maten de bloeddruk in de benen en de armen. De verhouding tussen beide verraadde of er sprake was van een vernauwing van de bloedvaten in de benen.

Invloed op dagelijks leven

Bij de meeste mensen was perifeer vaatlijden van te voren niet vastgesteld. Maar het heeft wel invloed op hun dagelijks leven, laat het onderzoek van Houben zien. Zo liepen mensen met perifeer vaatlijden gemiddeld een kortere afstand op de 6-minuten wandeltest dan mensen zonder. Ook was de kwaliteit van leven lager. Het is daarom belangrijk om perifeer vaatlijden bij mensen met COPD op de sporen en te behandelen. Dit voorkomt meer klachten en verkleint het risico op ernstigere hart- en vaatziekten.

Bron: Houben-Wilke, S et al., Peripheral Artery Disease and Its Clinical Relevance in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease in the COPD and Systemic Consequences–Comorbidities Network Study. Am J Respir Crit Care Med Vol 195, Iss 2, pp 189–197, Jan 15, 2017