Nieuws

04-05-2017

Nienke Nakken promoveert op Home Sweet Home studie

Vandaag promoveerde onderzoeker en ergotherapeut dr. Nienke Nakken aan de Universiteit Maastricht. De afgelopen vier jaar deed zij onderzoek naar de rol van inwonende naasten van personen met COPD. Haar studie kreeg de toepasselijke naam: Home Sweet Home.

De thuissituatie van personen met COPD heeft meer invloed op de behandeling dan vaak werd gedacht. Heeft u een partner met COPD en weet u precies welke dagelijkse activiteiten lastig zijn voor hem of haar? Nakken interviewde 194 koppels over activiteiten die moeilijk gaan in het dagelijks leven van de persoon met COPD. Zo kan een stukje wandelen of douchen steeds meer moeite kosten.

Inwonende naasten weten ook niet alles
Partners en familieleden zien vaak wel dat niet alles even makkelijk gaat. Maar het lijkt erop dat ze niet hetzelfde zien als degene met COPD zelf. Bijna iedereen zag twee of meer problemen in het dagelijks leven. Het vaakst werden lopen, huishoudelijke taken en traplopen genoemd. Toch kwamen de antwoorden van de persoon met COPD en naaste slecht tot matig met elkaar overeen.

Sommige activiteiten weinig zichtbaar
Het viel op dat naasten een redelijk beeld hadden van problemen met de mobiliteit, zoals fietsen of wandelen. Dat zijn goed zichtbare activiteiten. Andere activiteiten zijn meer privé waardoor het lastiger kan zijn om te zien hoe het daar mee gaat.

Zelf ook aandoeningen
Wat ook uit het onderzoek van Nakken bleek: 9 van de 10 naasten heeft zelf ook een chronische aandoening. Die aandoeningen waren lang niet altijd eerder vastgesteld. Luchtwegvernauwing kwam bijvoorbeeld ook bij 29% van de inwonende naasten voor. En 1 op de 3 naasten rookte.

Vul elkaar aan
Reden genoeg om de partner meer te betrekken bij de behandeling van personen met COPD. Beide partners vullen elkaar aan en zo krijgen zorgverleners een beter beeld van het dagelijks leven van de personen met COPD. Vervolgens kan dan samen met de zorgverlener worden gekeken naar mogelijke verbeteringen in het functioneren van de personen met COPD.

‘Betrek de partner bij de behandeling’
Nakken: “Tijdens de behandeling van mensen met COPD zou gekeken moeten worden naar de zorglast voor de inwonende naaste. Vervolgens kunnen partners veel meer betrokken worden bij het omgaan met COPD. Het zou goed zijn als personen met COPD samen met hun partners deelnemen aan educatie en ook samen begeleiding krijgen om hun leefstijl aan te passen. Samen bereik je meer.” De laatste stelling bij het proefschrift van Nakken is dan ook: “Je eigen gezondheid voorop stellen is essentieel om anderen te kunnen helpen.”