Nieuws

22-11-2017

Nieuwe indeling COPD door onderzoekers Ciro

Ciro-onderzoekers hebben opnieuw vastgesteld hoe artsen een COPD-patiënt kunnen indelen in de wereldwijde GOLD-classificatie op klinische basis (ABCD-groepen). Dat is belangrijk om de ernst van de ziekte beter te beoordelen voor het kiezen van de juiste behandeling voor de patiënt. 

De nieuwe indeling van COPD-patiënten is meer gebaseerd op de verschillende klachten die zij ervaren. Met in totaal 81 experts uit binnen- en buitenland en de gegevens van 18.577 patiënten hebben de onderzoekers de nieuwe standaard vastgesteld. Zij gebruikten hiervoor drie veelgebruikte vragenlijsten over dagelijkse klachten bij COPD.   

Kwaliteit van leven

Vroeger werd vooral aan de hand van de longfunctie bekeken hoe ernstig de COPD was. Tegenwoordig is ook de score voor kortademigheid bepalend. Maar een vragenlijst als de CAT geeft een betere score voor de verschillende klachten en de invloed op de kwaliteit van leven. ‘Bij COPD-patiënten is dat minstens net zo belangrijk als de ernst van longfunctiestoornis’, aldus onderzoeker Martijn Spruit.

Overal dezelfde scores

Tot nu toe kon het gebeuren dat de ene arts een patiënt anders zou indelen dan een andere arts. Ze hadden namelijk verschillende scores van de vragenlijsten om iemand in groep A, B, C of D in te delen. ‘Om te voorkomen dat artsen hierdoor niet meteen bij de juiste behandeling uitkomen, moesten de scores voor elke vragenlijst opnieuw worden vastgesteld.’

Hulpmiddel voor behandeling

Indeling in groepen COPD-patiënten is een hulpmiddel om de behandeling af te stemmen op situatie van de patiënt. Met de nieuwe indeling blijkt een derde van de patiënten tot een andere groep te behoren.   

Bron: Smid, D en collega’s, Redefining Cut-Points for High Symptom Burden of the Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease Classification in 18,577 Patients With Chronic Obstructive Pulmonary Disease. JAMDA 18 (2017) 1097.e11e1097.e24