Nieuws

26-09-2017

Persoonlijke voeding centraal in nieuwe studie

Welke voeding helpt om jouw gezondheid te verbeteren als je chronisch ziek bent? Die vraag probeert Ciro samen met zes andere organisaties te beantwoorden. De onderzoekers zullen op een vernieuwende manier naar gezondheid kijken en daar lessen uit trekken om gezondheid te verbeteren.

Als de stofwisseling een uitdagende situatie voorgeschoteld krijgt, probeert deze zo min mogelijk uit balans te raken. Het is een teken van gezondheid als het lichaam snel weer normaal functioneert na een dergelijke uitdaging. Een voorbeeld is de glucosetest, waarbij iemand een drankje met veel suiker krijgt. De bloedsuiker zal bij gezonde mensen een korte tijd iets stijgen en daarna weer naar het oude niveau terug gaan. Lukt dat minder goed, dan is de ‘veerkracht’ van het systeem minder.

Veerkracht verbeteren

De veerkracht van alle processen in de stofwisseling verschilt van persoon tot persoon. In het nieuwe onderzoek wordt gekeken hoe dit werkt bij verschillende mensen. De focus ligt op het effect van voeding en hoe gezond eten helpt om deze veerkracht te vergroten. 

Dieetadvies meer op maat

Patiënten met ernstig COPD, die worden behandeld bij Ciro, krijgen al dieetadviezen op maat. Tijdens het onderzoek zal de veerkracht van deze mensen onderzocht worden. De onderzoekers hopen de voeding nog beter af te kunnen stemmen om zo de veerkracht en dus de gezondheid van de deelnemers te verbeteren.

Samenwerking

Ciro werkt voor dit onderzoek de komende drie jaar samen met TNO, Pfizer Consumer Healthcare, BASF, BY-HEALTH, Biofortis Mérieux NutriSciences, en ILSI Europe. Financiering komt deels van TKI-Agri&Food Topsector.