Nieuws

15-04-2019

Prof. dr. Wouters ontvangt Swierenga Penning

Prof. dr. Emiel Wouters, hoogleraar en hoofd afdeling Longziekten Maastricht UMC+ en voorzitter van de Raad van Bestuur van Ciro heeft de prestigieuze Swierenga Penning in ontvangst mogen nemen tijdens de Week van de Longen.

Sinds 1982 wordt deze prijs uitgereikt door de Swierenga Stichting en de Netherlands Respiratory Society (NRS) aan een persoon met buitengewone verdienste in de diagnostiek, behandeling of wetenschap van longziekten. De Swieringa penning is de hoogste onderscheiding binnen het vakgebied longziekten in Nederland.

Prof. Jan Grutters, roemde prof. dr. Wouters over zijn rol als afdelingshoofd Longziekten in Maastricht UMC+ en als ‘founding father’ bij de oprichting van Ciro als expertisecentrum voor complex chronisch longfalen. “Dit heeft geleid tot een internationaal gerenommeerde en erg vruchtbare translationele onderzoekslijn”, aldus prof. Grutters. “De beoordelingscommissie was er dit jaar unaniem over eens wie de penning in ontvangst moest nemen”, zo vertrouwde prof. Grutters de aanwezigen in de zaal tijdens de uitreiking toe.

Kennis en ervaring overbrengen op anderen

Ook de grote kennis en ervaring die prof. dr. Wouters op anderen weet over te brengen is niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft hij maar liefst 40 longartsen opgeleid en zijn onder zijn leiding 69 onderzoekers reeds gepromoveerd en lopen er nog 14 promotietrajecten. Tot slot is hij in 2009 medeoprichter geweest van de NRS en jarenlang actief geweest als bestuurslid.

De Swierenga Stichting, de NRS, Maastricht UMC+ en Ciro feliciteren prof. dr. Wouters met deze in brons gegoten blijk van hoge waardering uit het professionele veld van longziekten!

Meer over de Swierenga Penning

De penning draagt de naam van Prof. dr. Jaap Swierenga. Hij was één van de eerste hoogleraren longziekten en een belangrijke grondlegger van longgeneeskunde in Nederland. In 1982 werd de naar hem vernoemde Swierenga Stichting opgericht, die tot nu toe zestien maal de penning heeft uitgereikt in samenwerking met het NRS.