Nieuws

26-07-2021

Tijdige aandacht voor palliatieve zorg van belang

Ieder kwartaal brengt de Europese Longvereniging (European Respiratory Society, ERS) een wetenschappelijk boek uit: de ERS Monograph. In elke monografie beoordelen clinici specifieke gebieden van longgeneeskunde. In de aanstaande uitgave over longrevalidatie geeft o.a. dr. Daisy Janssen een uitgebreid overzicht van het belang van palliatieve zorg tijdens longrevalidatie.

Longrevalidatie: een geschikt moment

Daisy werd door de Europese Longvereniging gevraagd om een bijdrage te leveren. Deze uitnodiging heeft zij graag aangenomen: “Ik heb bijgedragen aan dit hoofdstuk omdat palliatieve zorg vaak te laat geïntroduceerd wordt bij mensen met chronische longziekten, terwijl we inmiddels weten dat het tijdig inzetten van palliatieve zorg uitkomsten voor patiënten en hun naasten kan verbeteren”, vertelt Daisy. “Longrevalidatie is een heel mooie gelegenheid om palliatieve zorg te starten, denk alleen al aan educatie over proactieve zorgplanning en omgaan met ernstige kortademigheid. Dit hoofdstuk kan bijdragen aan bewustzijn onder zorgverleners van de mogelijkheid die longrevalidatie biedt voor het introduceren van palliatieve zorg.”

cover artikel Daisy Ehospice.jpg

Lees hier het volledige interview met Daisy en anderen over hoe hun interesse in het vakgebied is ontstaan, hoe de palliatieve zorg verbeterd kan worden en wat de toekomst in petto heeft.