Nieuws

14-03-2017

Verder met revalidatie na longaanval bij COPD

Een longaanval zou geen reden moeten zijn om te stoppen met de behandeling in een longcentrum. Zelfs na een ziekenhuisopname is beter om de behandeling voort te zetten. Patiënten hebben daar namelijk nog steeds baat bij, blijkt uit onderzoek van Ciro-onderzoeker Dionne Braeken.

Van alle 476 patiënten uit het onderzoek, maakte in totaal 88% de behandeling in het longcentrum af. Patiënten die de behandeling stopten, hadden vaker dan patiënten die het afmaakten een ernstige longaanval met ziekenhuisopname gehad. Een milde of matige longaanval zorgde niet voor meer uitval. 

Toch vooruit na longaanval

Uit het onderzoek blijkt nu dat doorgaan met de behandeling na een longaanval veel oplevert voor patiënten. Patiënten met een milde of matige longaanval hadden even goede uitkomsten als mensen zonder een longaanval op metingen van de kwaliteit van leven en het inspanningsvermogen. Bij patiënten met een ernstige longaanval waren de uitkomsten op kwaliteit van leven ook even goed.

Iets minder ver lopen

Alleen de afstand die zij in 6 minuten kunnen lopen, ging achteruit en bij de andere mensen vooruit ten opzichte van deze afstand aan het begin van de behandeling in het longcentrum. Voor de rest deden de mensen met een ernstige longaanval het bijna net zo goed aan het eind van de behandeling. 

Kans op stoppen verkleinen

Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is om door te gaan met de behandeling in een longcentrum, ook na een ernstige longaanval. Zorgverleners kunnen tijdens een ziekenhuisopname deze patiënten motiveren om door te gaan. Volgens Braeken is het nog beter als zij in het ziekenhuis in aangepaste vorm door kunnen gaan met hun programma. De verwachting is dat patiënten dan gemotiveerder blijven en minder snel uitvallen. 

Voorkomen van aanvallen

Tijdens de behandeling in een longcentrum kan ook meer aandacht besteed worden aan het voorkomen van ernstige longaanvallen. Patiënten voelen een verergering van klachten dan sneller aankomen en kunnen hulp inschakelen voordat een longaanval ontstaat. Ook krijgen ze tijdens de behandeling meer vaardigheden om zelf hun gezondheid te verbeteren en zo een longaanval te voorkomen.

 

Bron: Braeken, D, et al., The impact of exacerbations on adherence and outcomes of pulmonary rehabilitation in patients with COPD. Respirology. 2017 Jan 31. doi: 10.1111/resp.12987