Nieuws

27-06-2019

Voorzitter Raad van Bestuur Ciro neemt afscheid

Prof. dr. Wouters, voorzitter van de Raad van de Bestuur van Ciro en afdelingshoofd Longziekten in Maastricht UMC+ gaat met emeritaat (pensioen). Vorige week vrijdag hield hij onder toeziend oog van een grote groep hoogleraren en genodigden zijn officiële afscheidsrede in de Sint Janskerk in Maastricht.

Hij pleitte in zijn toespraak dat goede zorg meer moet worden toegesneden op de individuele hulpvraag van een patiënt. Hierbij moet niet alleen ‘bewezen zorg’ die geldt voor grote groepen patiënten (evidence based medicine) worden ingezet. Juist door te kijken naar persoonlijke voorkeuren, kenmerken en de context van een patiënt kunnen we terugkeren naar ‘écht bewijs’ en een passende behandeling (‘real’ evidence based medicine). “Het menselijk lichaam laat zich niet reduceren tot eenvoudige principes en lineaire repsonsmeting”, aldus prof. dr. Wouters. “Autonomie, individualiteit, complexiteit, onzekerheid en onvoorspelbaarheid zullen en moeten het toekomstige vocabularium van de zorg uitmaken.”

20190621_BYLEI_PREVIEW-LR-KLEURSTOF-046.jpg

De officiële afscheidsrede door prof. dr. Wouters in de St. Janskerk - Maastricht.

Wetenschappelijk onderzoek belangrijk speerpunt

Prof. dr. Wouters staat aan de basis van het in 1985 opgerichte Astmacentrum Hornerheide, dat in 2005 werd omgedoopt tot Ciro. Hij heeft zich hier jarenlang ingezet voor mensen met chronische long- en hartziekten, zoals COPD, astma en hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen door een organisatie in te richten waarbij zorg op maat kan worden aangeboden.

Mede door de omvang van wetenschappelijk onderzoek heeft Ciro zich op de kaart weten te zetten als gespecialiseerd behandelcentrum. Prof. dr. Wouters heeft dan ook (mee)gewerkt aan meer dan 750 wetenschappelijke publicaties. Daarnaast zijn onder zijn leiding maar liefst 40 longartsen opgeleid, 69 onderzoekers gepromoveerd en lopen er nog 14 promotietrajecten.

Ciro bedankt prof. dr. Wouters voor zijn jarenlange vasthoudendheid en inzet om tot de beste zorg te komen!