Nieuws

18-04-2023

Yvonne Goërtz gepromoveerd

Vandaag heeft onderzoeker Yvonne Goërtz haar proefschrift getiteld ‘Fatigue in people with COPD or COVID-19’ aan de Universiteit Maastricht succesvol verdedigd. Daarmee heeft ze haar felbegeerde doctor-titel behaald.  

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met COPD. Maar over de oorzaken is weinig bekend en dat maakt behandelen lastig. Samen met Maarten van Herck werkte Yvonne de afgelopen 6 jaar aan de FAntasTIGUE-studie, een studie naar het verloop en de oorzaken van vermoeidheid bij patiënten met COPD. Dataverzameling vond plaats in het MUMC+ en Radboudumc en betrof patiënten met COPD uit de eerste en tweede lijn.  

COPD en COVID

Door de coronapandemie heeft de FAntasTIGUE studie even stil gelegen. Ciro heeft in deze tijd een online vragenlijstonderzoek opgezet onder mensen met COVID-19. Haar proefschrift bestaat daarom ook uit twee delen: vermoeidheid bij mensen met COPD én COVID-19. Yvonne licht toe: “Want naast dat vermoeidheid een veelvoorkomende klacht is bij patiënten met COPD, is het ook een van de meest gerapporteerde klachten tijdens en na afloop van een COVID-19 infectie.” Haar thesis heeft echter ook laten zien dat niet alle symptomen, waaronder vermoeidheid, die men ervaart na een positieve SARS-CoV-2 PCR test toe te wijzen zijn aan de infectie.  

De openbare verdediging van het proefschrift is hier terug te zien.