Slaaponderzoek

Als u slaapproblemen heeft, kunt u door uw huisarts of specialist doorverwezen worden naar het Academisch Slaapcenturm van Ciro.

 

Slaaponderzoek

Het uitvoeren van een slaaponderzoek of slaapregistratie geeft inzicht in de ‘kwaliteit van slaap’, oftewel hoe goed u slaapt. Een verminderde kwaliteit van slaap zou door slaapaandoeningen veroorzaakt kunnen worden. Het kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag. Kenmerken van een slaapstoornis zijn onder andere het hebben van adempauzes, het ‘s nachts wakker schrikken, overdag moe zijn en in slaap vallen.

 

Academisch Slaapcentrum

Om een slaaponderzoek en behandeling succesvol uit te voeren, is ons Academisch Slaapcentrum ingericht met de meest geavanceerde apparatuur. Daarnaast staat een gespecialiseerd team klaar dat zowel de diagnostiek (o.a. slaaponderzoek) als behandeling uitvoert. Zo kunt u direct bij hen terecht als u vragen heeft.

 

Wat gebeurt er tijdens een slaaponderzoek?

Tijdens een slaaponderzoek wordt naar het slaappatroon gekeken. Zo wordt de ademhaling geregistreerd. We bekijken of de ademhaling regelmatig en ononderbroken is. Het onderzoek wordt continu bewaakt. Zo kunnen we bepalen of u ’s nachts goed doorademt en het zuurstofgehalte van het bloed goed blijft.

 

Wat moet ik meebrengen?

Mensen die worden opgenomen voor een slaaponderzoek verblijven in comfortabele, luxe één-persoonskamers. Praktische informatie over wat u mee dient te nemen en het slaaponderzoek leest u in de folder: ‘Informatie slaaponderzoek‘.

 

Slaapapneu

Tijdens het slaaponderzoek wordt bepaald of er sprake is van een zogenaamd slaapapneu syndroom (ademstops). Indien tijdens het eerste slaaponderzoek wordt vastgesteld dat u last heeft van slaapapneus (ademstops) wordt vaak een tweede slaaponderzoek gedaan. Dit is nodig voor het opstarten van de behandeling.

 

De uitslag. En dan?

De ochtend na het slaaponderzoek bespreekt de arts meteen de resultaten van het onderzoek. Ook worden eventuele behandelopties besproken. Eén van deze mogelijkheden is een behandeling met een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat met masker. 

 

CPAP-apparaat

Een CPAP-apparaat is een soort luchtpomp die voor een lichte druk zorgt. Het apparaat gebruikt de lucht uit de slaapkamer en transporteert deze lucht via de slang en het masker naar de neus en/of mond. Dit zorgt ervoor dat de keel ’s nachts beter open blijft. Indien u hiervoor in aanmerking komt, volgt vaak een tweede meting. Zo wordt meteen gekeken wat de juiste instelling van het apparaat is. Na de meting kunt u het apparaat meteen mee naar huis nemen. Zo kan direct worden gestart met de behandeling.

Twee dagen nadat u gestart bent met de behandeling zal de verpleegkundige contact opnemen om eventuele vragen te beantwoorden en u te adviseren. Zo werken we samen aan het beste resultaat.

 

Wordt de behandeling of het gebruik van een CPAP-apparatuur vergoed? 

Lees hier alles over de vergoeding van de behandeling en het overzicht van de gecontracteerde verzekeraars. Indien tijdens uw behandeling blijkt dat u in aanmerking komt voor een behandeling met een CPAP-apparaat, dan wordt u door ons persoonlijk ingelicht of het apparaat door uw verzekeraar wordt vergoed.

 

Verzekering: Mijn eigen risico

Indien u wordt doorverwezen naar het Academisch Slaapcentrum van Ciro, worden de intake, het onderzoek en de mogelijk in te zetten behandeling eerst afgeschreven van uw eigen risico. Zodra het eigen risico is gebruikt, gaat de zorgverzekeraar over tot vergoeding van de onderdelen/behandeling die binnen de polisvoorwaarden vallen.

Wanneer u nog een (volledig) eigen risico heeft, kan het zijn dat u na een eerste consult of afspraak een groter deel van het eigen risico kwijt bent, dan u zou verwachten. We leggen in dit document graag uit hoe dit komt.

 

Wat kost een rijbewijskeuring?

In het kader van de procedure Eigen verklaring bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden kan het nodig zijn dat uw arts een rijbewijskeuring uitvoert. In de meeste gevallen zal een keuring niet meer dan 20 minuten in beslag nemen. Meer informatie over de kosten van een rijbewijskeuring kunt u vinden op de website van het CBR en de Nederlandse Zorgautoriteit.