Nieuws

15-11-2023

Ciro laat bezoekers van MUMC+ ervaren hoe moeilijk ademen kan zijn

Vandaag is het Wereld COPD-dag. Op deze dag staan we stil bij deze longziekte en welke impact die op mensen heeft. Mensen met COPD ademen moeilijker en hebben minder energie. Gezond leven en de juiste behandeling hebben invloed op de ziekte en de klachten. Juist daarom is het belangrijk dat COPD vroeg wordt vastgesteld. Om hier aandacht voor te vragen staat Ciro vandaag met een stand in het MUMC+. Voorbijgangers worden geattendeerd op COPD en kunnen met een speciaal longrietje ervaren hoe het voelt als ademen niet vanzelf gaat.  

COPD is een nare ziekte met een hoge ziektelast. In Nederland leven zo’n 600.000 mensen met COPD. Het is doodsoorzaak nummer 3. Hoe eerder de aandoening wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter. Het kan verergering van de ziekte voorkomen. Veel mensen komen er echter pas laat achter dat ze COPD hebben omdat ze de klachten niet herkennen. Ook kan er sprake zijn van schaamte omdat COPD vaak komt door het roken. 

Klachten 

Mensen met COPD hebben allerlei klachten. Van benauwdheid en vermoeidheid tot weinig spierkracht, heel veel hoesten en vaak ook regelmatig longaanvallen. De ziekte is ongeneeslijk en ontwikkelt zich bij iedereen anders. Voor COPD-patiënten is het extra belangrijk dat ze gezond eten en voldoende bewegen. Daarnaast kan medicatie helpen en hebben sommige mensen extra zuurstof nodig.  

Hoe herken je COPD? 

Iedereen moet wel eens hoesten en kan dan ook wat kortademig zijn of slijm ophoesten. Maar hoe weet je nu of je COPD hebt? Op de website van Longfonds staat hierover meer informatie en kun je ook een COPD-risicotest doen. Ga bij twijfel altijd even naar de huisarts, want zoals Longfonds stelt: op tijd erbij is kwaliteit erbij. 

banner_wereld_copd_dag.jpg