Nieuws

10-09-2020

Coronaklachten houden maanden aan: ‘het post-COVID-19 syndroom’

Veel mensen hebben maanden na een COVID-19 infectie nog steeds klachten. Onderzoekers van kennis- en behandelcentrum Ciro, het Longfonds en de Universiteiten Maastricht en Hasselt wijzen op de waarschijnlijkheid van een ‘post-COVID-19 syndroom’. Dit blijkt uit de studie die vandaag in ERJ Open Research is gepubliceerd. Het gaat om het eerste onderzoek dat dit syndroom beschrijft.

Het onderzoek is gedaan onder mensen die langdurige klachten ervaren na COVID-19. Opvallend is dat de deelnemers veelal jonge mensen (gemiddeld 47 jaar) betreft die voorheen gezond waren en vaak alleen zogenoemd ‘mild COVID-19’ hadden. Bovendien is het merendeel (95%) niet in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Voor het onderzoek werd een vragenlijst verspreid via twee Facebook-groepen waar mensen met langdurige klachten na corona bij zijn aangesloten. Daarnaast werden mensen benaderd via coronalongplein.nl, een digitaal platform voor coronapatiënten. Meer dan de helft van de 2113 respondenten heeft 80 dagen na de eerste symptomen van het virus nog 6 ernstige klachten. Met name vermoeidheid en benauwdheid worden het meest genoemd. Slechts 0.7% van de deelnemers is klachtenvrij.

“De resultaten uit het onderzoek zijn opmerkelijk, zeker omdat het om een vrij jonge groep mensen gaat die eerder aangaven in goede gezondheid te verkeren”, aldus Ciro-onderzoeker drs. Yvonne Goërtz. “Dit vraagt om meer onderzoek naar hoe vaak dit probleem voorkomt en of de genoemde klachten aanhouden. Ook is het belangrijk dat zorgprofessionals zich bewust zijn dat mensen nog lang een grote verscheidenheid aan klachten kunnen ervaren.”

De volledige studie kan je hier lezen.