Nieuws

01-10-2020

Dragen mondkapje in Ciro verplicht

Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje in de algemene ruimten (waaronder ook de gangen) van Ciro voor zowel patiënten, bezoekers en medewerkers verplicht. Op de eigen kamer hoeven patiënten geen mondkapje te dragen.

We vragen bezoekers vriendelijk om zelf voor een mondkapje te zorgen. Deze extra preventieve maatregel is genomen in verband met het coronavirus. Zo doen we er samen alles aan om Ciro veilig te houden.

Is het gebruik van een mondkapje veilig?

Het gebruik van een mondkapje is veilig voor mensen met een chronische longziekte of hartziekte. Met een mondkapje kun je net zoveel zuurstof inademen en koolzuur uitademen als zonder mondkapje. Wel kan het mondkapje een warm en daardoor soms ook benauwd gevoel geven. Neem de tijd om hieraan te wennen.

Mag ik een spatscherm (face-shield) dragen in plaats van een mondkapje?

Nee, we kiezen bewust voor een mondkapje in plaats van het spatscherm. De bedoeling van dit mondkapje is met name het beschermen van de mensen rondom ons. Als we dit allemaal gebruiken, verlagen we het risico dat we anderen besmetten. Als we enkel een spatscherm opzetten, is dit onvoldoende om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wilt u extra voorzichtig zijn? Dan kunt u wel het spatscherm in combinatie met het mondmasker dragen.
 

Tips voor het dragen van een mondkapje:

Het Longfonds heeft tips voor het dragen van een mondkapje, ook om (het gevoel van) of benauwdheid tegen te gaan;

  • Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven, maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal. Het is dan eenvoudiger hier doorheen te ademen, dan bij een mondkapje van een dikke stof het geval is.
  • Begin met het opzetten van een mondkapje als u rustig zit. Adem rustig in en uit. Loop vervolgens een stukje en let erop dat u het tempo heel laag houdt.
Hoe lang kan een mondkapje gebruikt worden?

Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. Na elk gebruik moet u een nieuw schoon mondkapje opzetten. Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.

Hoe zet u het mondkapje op en af?

Was voor het opzetten én na het afzetten van het mondkapje uw handen minimaal 20 seconden met water en zeep. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een desinfecterende hand-gel. Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan. Zorg dat uw mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan.

Wat moet er na gebruik met het mondkapje gebeuren?

Een gebruikt mondkapje gooit u bij het restafval. Een eigen gemaakt mondkapje van stof wast u na elk gebruik op 60°C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Was uw handen nadat u het mondkapje in de wasmachine heeft gedaan en voordat u het mondkapje eruit haalt.

(Bron: Longfonds, Gezondheidsnet, Rijksoverheid)