Nieuws

29-11-2021

Eerstesteenlegging nieuwe vleugel Ciro

 

Op 25 november is de eerste steen gelegd van de in aanbouw zijnde nieuwe vleugel. Een heugelijk moment in een bijzonder jubileumjaar met het thema ‘Vooruit in de tijd’. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Sanatorium Hornerheide verrees. Er is in 2021 vaak teruggeblikt naar hoe het sanatorium zich ontwikkelde tot innovatief kennis- en behandelcentrum voor longfalen, hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Ondanks de huidige bizarre tijden wilde Ciro vandaag toch de tijd nemen om vooruit te blikken. Om te zien hoe de nieuwbouw vorm krijgt en Ciro zich klaarmaakt voor de toekomst. De eerstesteenlegging is verricht door dhr. Arno Verhoeven, voorzitter van de cliëntenraad en Ingrid Augustin, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Aan deze eerstesteenlegging is heel wat voorbereiding voorafgegaan. Ingrid Augustin licht toe: “Al toen we in 2018 het 14,6 hectare tellende terrein kochten, waren we druk bezig met plannen hoe we het terrein en de gebouwen konden verbeteren. Onderdeel van dit plan was het aanleggen van nieuwe wandelpaden, renoveren van een deel van de gebouwen waaronder twee Rijksmonumenten en ook deze nieuwbouw. We hebben in april van dit jaar zo’n 300 meter gesloopt en daar komt nu ruim 1.400 meter nieuwbouw voor in de plaats. Dat is enorm belangrijk om ook in de toekomst de juiste zorg te kunnen leveren aan onze steeds complexer wordende patiëntgroep. Als zorgorganisatie staan we meer dan ooit voor grote uitdagingen. Dat is ook de reden dat we ondanks de zorgelijke ontwikkelingen rondom corona vandaag toch bij deze mijlpaal willen stilstaan.”

groot2021-11-25 1e steenlegging Ciro-Horn (standaard resolutie)-15_Glenn_bewerkt.jpg

groot2021-11-25 1e steenlegging Ciro-Horn (standaard resolutie)-15.jpg

Geen uitbreiding

Hoewel er dus meer wordt gebouwd dan er gesloopt is, is er toch geen sprake van een uitbreiding. De totale capaciteit blijft met ruim 90 bedden ongeveer gelijk aan de capaciteit van voor de verbouwing. Maar waar het in het verleden ging om veel tweepersoonskamers en kamers met gedeeld sanitair op de gang, ontstaan er nu 37 eenpersoonskamers met eigen sanitair. De nieuwbouw wordt ingericht volgens de principes van een healing environment. “We willen dat de gebouwen en de omgeving bijdragen aan het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van alle gebruikers”, zo stelt Ingrid Augustin.

Een mooie eerste steen

In naam van alle patiënten legde dhr. Arno Verhoeven samen met Ingrid Augustin de eerste steen. “Bij Ciro staat de patiënt centraal. We zien de patiënt als specialist van zijn eigen leven en als volwaardig lid van het behandelteam. Het is daarom zo mooi dat de eerste steen juist uit hun naam gelegd kon worden. Al is het natuurlijk bijzonder jammer dat er vanwege COVID-19 verder niemand bij kon zijn.” Op de steen staan bewust geen namen, maar is het jubileumlogo afgebeeld. “Het gebouw is van ons allemaal. Door de plaatsingsdatum met het ‘100 jaar Ciro’-logo af te beelden, vereeuwigen we een moment in de tijd. Met respect voor het verleden gaan we verder vooruit in de tijd”, zo besluit Ingrid Augustin.